Arc Relic

Arc Relic is een gebogen lijst van gestoomd beukenhout, ontworpen door Jolene Carlier. Geïnspireerd door Griekse heiligdommen, creëert deze lijst een heilige, maar niet noodzakelijkerwijs religieuze plaats om relikwieën te eren: gedenktekens van iets uit het verleden.

Ieder heeft wel z'n 'dingetjes' met veel betekenis. Zo kan het een foto van een geliefde zijn of wellicht een verdord blad. Arc Relic is de perfecte lijst om datgeen in waarde uit te laten stralen.

Vind Arc Relic ook in de webshop.

"gestoomd beukenhout laat zich perfect buigen"

Herdenkingsmonument

Dit urnengraf heb ik ontworpen voor mijn moeder. Samen met mijn vader en zus heb ik gekeken naar het karakter van mijn moeder en wat we daarvan graag terug zouden willen zien in het ontwerp van het grafje. 

Een bezoek aan de begraafplaats geeft een ons het gevoel van toegankelijkheid die onze moeder/vrouw ook altijd gaf. Wij konden altijd bij haar terecht als we wat wilde delen of bespreken. De eerlijke en open vorm van het ontwerp passen bij haar. 

Op een minimalistische manier is de kandelaar verwerkt in het ontwerp. Hierdoor blijft het ontwerp de rust uitstralen die bij de overledene past. 

"de toegankelijkheid stond in dit ontwerp centraal"

Wooden Jewelry

Era is gemaakt van hout uit de 17e eeuw. Het vinden van archeologisch hout is erg zeldzaam. De prachtige donkere kleur is ontstaan door de atmosfeer waarin het hout bewaard is in combinatie met de tijd. Era vormt een stijlvolle unieke herinnering aan het hout uit de middeleeuwen.

 

Door de combinatie van de twee verschillende kleuren eiken is het goed te zien dat de tijd invloed heeft gehad op het materiaal. De donkere kleur is ontstaan door het langdurig bewaren van het hout in een zuurstofarm nat milieu. De lichte kleur is de kleur die we van eikenhout kennen. Samen vormt dit een verrassend contrast tussen heden en verleden. De gelaagdheid van de twee kleuren refereert aan de verschillende grondlagen die zichtbaar worden tijdens een opgraving. 

era - Wooden Jewelry vormt een stijlvolle unieke herinnering aan het hout uit de middeleeuwen.

"de tijd heeft invloed gehad op het materiaal"

Tafel vol geschiedenis

Kranten uit 1930 vormen samen een tafelblad waaraan je nooit raakt uitgekeken. De grafische vormgeving van de kranten in die tijd wordt op deze manier het gezicht van deze tafel. Door het elegante onderstel wordt er extra aandacht gelegd op het tafelblad. 
Referent naar de lees/krantentafel in cafe's en horecagelegenheden. 

 

"van eeuwenoude krant tot tafel"

ZET

Deze wandplank met hoogteverschillen zorgt voor meerdere mogelijkheden in je interieur. De schuine hoek in de plank is perfect als boekensteun. 

"het ontwerp van deze wandplank zorgt voor een dubbele functie "

Compleet interieur

Meubels voor Interieur bestaande uit dressoirkast, wandplank, salontafels, tv-meubel en boeken/servies kast. 
Dressoirkast: De hoeken van 45 graden zorgen ervoor dat het kastje een elegante uitstraling krijgt. De lades zijn voorzien van een push-to-open systeem. Hierdoor blijft het een rustig vlak. 

Salontafel: De twee tafels samen vormen een rechthoek met afgeronde hoeken. Doordat ze in hoogte verschillen kunnen ze op vele manieren geplaatst worden.
De wandplank zorgt voor twee functies, zo kan hij ook als boekensteun gebruikt worden. 
In de boekenkast is er gebruikgemaakt van een verdeling in grote en kleine vakken. daarnaast zijn er een aantal open vlakken, de rest is voorzien van een deurtje. In de open vakken is een LED-strip toegevoegd. 
Voor het TV-meubel is er rekening gehouden met de ruimte en de apparatuur. Door het toevoegen van een 'knik' in de kast heeft het meubel een verrassende vorm gekregen. Desalniettemin kunnen alle apparatuur netjes opgeborgen worden. 

Alle meubels zijn gemaakt van gespoten meubelpanelen en zichtbaar massief eiken. Daarnaast is er gebruik gemaakt van gepoedercoat staal. 

Gemaakt door Ger-Jan Dekkers. 

"compleet interieurdesign"

Wheels reinvented

 

17e eeuw 

Houten voorwerpen kwamen tot ver na de middeleeuwen algemeen voor. Hout was langdurig de belangrijkste grondstof voor de bouw van huizen, bruggen en allerlei andere constructies. De bewaarkans van hout is het grootst wanneer het ofwel droog ofwel in een zuurstofarm nat milieu wordt bewaard. De kans op het vinden van niet verkoold archeologisch hout bestaat alleen in laaggelegen natte gebieden onder de grondwaterspiegel zoals in grachten en waterputten.  De meest algemeen voorkomende houten voorwerpen uit de archeologische ondergrond van Eindhoven en omgeving zijn wielen, of eigenlijk meestal alleen de velgen daarvan. Ze zijn alle gebruikt als fundering voor waterputten die zijn opgebouwd van op de velg gestapelde plaggen. Alle in Eindhoven en omgeving gevonden wielen hebben meestal 6 velgdelen, die samen de cirkel van het wiel vormen, met telkens 12 spaken. De diameter van de opgegraven wielen varieert meestal van 130 tot 150 cm.

 

2015

Het krukje staat symbool voor de meerdere levens die deze houten delen hebben gehad. Het leven als karrenwiel in de 17e eeuw is terug te zien in de vorm van de velgdelen. Daarnaast komen de 12 spaken terug als poten. Deze zijn bevestigd in de originele gaten. Hierdoor kun je goed zien dat er in de 17e eeuw nog geen maatsysteem was. De gelaagdheid van het krukje staat symbool voor de in laagjes opgestapelde plaggen, die samen de put vormden. De krukjes EHV-MH-01-76.4 (Meerhoven) en EHV-SP-01-1.138 (Strijp) hebben hun naam te danken aan de locatie waar de delen opgegraven zijn.

Ingenious past

 

Vroeger moesten we het doen met de middelen die we hadden. Daardoor werden er veel handige oplossingen bedacht, zoals verbindingen, gereedschappen etcetera. Tegenwoordig worden deze oplossingen verborgen of zelfs vervangen.

Bijvoorbeeld de wig, deze werd veel gebruikt om te klemmen of vast te zetten. Een handige en simpele oplossing maar toch zie je hem steeds minder vaak. Het vernuft van vroeger heeft veel schoonheid in zich en mag dus niet verdwijnen. 

Door de wig te gebruiken als verbindingsgereedschap in een tuinmeubel, loungestoel wordt hij weer zichtbaar in ons dagelijks gebruik. 

 

In samenwerking met van Swaay Schijndel.

www.vanswaay.nl

"Vroeger moesten we het doen met de middelen die we hadden."